ENS AGRADEN ELS PIRATES…

El meu amic Karles m’ha fet arribar aquest video que no té desperdici. Sobre el tema dels pirates i els segrestos als que estan sotmesos els tripulants del vaixell basc l’Alakrana. Una altra visió també verídica de la realitat a Somàlia.

En primer lloc diré que no qüestione el drama que estaran passant els membres de l’Alakrana i els seus familiars. Realment és una situació dramàtica que he seguit amb temor. M’ha impressionat moltíssim les converses telefòniques amb el patró del vaixell, Ricardo Blach, amb quina fredor, amb quina serenor fa les declaracions… tot i saber que algunes paraules seues poden tindre dolentes repercussions per als seus tripulants.

Des de fa anys, les ONGDs han dedicat els seus esforços en crear infraestructures per tal que els països en via de desenvolupament tinguen els seus propis recursos a llarg termini i no una simple ajuda que s’esgota i únicament serveix per tapar un foraet. L’exemple clar: en lloc de donar-los el peix, donar-los una canya i ensenyar-los a pescar.

Doncs bè, aquest vídeo ens obri els ulls sobre la realitat a Somàlia. Els vaixells europeus ocupen el mar als països per desenvolupar i els roben part de la seu economia de subsistència. Els peixos, que tant abunden per aquells mars (supose que serà per la poca contaminació marina, pels escassos mitjans de pesca i per ser respectuosos amb el cicle marítim), són part de la economia de Somàlia. Els pescadors somalis viuen de la mar i amb l’aparició dels grans vaixells europeus, a part d’endur-se ixa pesca, produeixen destrosses en la regeneració de la mateixa. Eviten que es puga reproduir de manera natural i continua.

Algun mitjà de comunicació s’ha fet ressò d’aquest realitat? Algú ha criticat l’aparició d’aquests vaixells nostres en mars de països subdesenvolupats? Algú ha plantejat que els pirates son bons per a Somàlia?

Realment la situació dels tripulants de l’Alakrana és inacceptable i injusta. Però també la dels milers de ciutadans i ciutadanes de Somàlia que viuen amb unes condicions mínimes per culpa dels vaixes europeus que faenen en les seues costes. El debat està obert…

3 pensaments sobre “ENS AGRADEN ELS PIRATES…

Deixa un comentari