NEU

Estos dies l’hivern ens ha regalat fred i neu. Des de València es podien vore les muntanyes que l’envolten plenes de neu. Era sorprenent i bonic.

El dissabte de nit vam pujar a Vistabella a vore la nevada. I realment va ser espectacular. Passant Atzeneta del Maestrat, hi havia un cartell on posava que per creuar el port direcció Vistabella calien cadenes. Ja era de nit quan vam arribar i no les teníem totes d’arribar al nostre destí. Poc a poc, pujant per la carretera, la neu va anar apareguent i ja no ens va abandonar la resta del cap de setmana.

L’arribada a Vistabella va ser fàcil. Hi havia moltíssima neu a les vores de la carretera però es podia transitar sense dificultats. Al poble no es podia accedir encara perquè els llevaneus encara no havien entrat però vam passar per darrere l’església en direcció a Sant Joan. La neu continuava ocupant vora i vora de la carretera. Ens vam dirigir al mas i quan vam arribar a l’últim tram, el de la pista, el gel i la neu no ens van deixar arribar fins al mateix mas i vam haver de deixar la furgona vora pista en un apartat que havien fet amb una pala llevaneu. De nit, vam haver de posar les cadenes per tal de poder aparcar la furgona ja que esbarava del gel.

Caminant carregats amb els trastos i amb la poca llum d’un frontal, vam poder arribar al mas amb la neu pels genolls. No vam poder obrir la mateixa porta del corralet del mas perquè la neu que havia caigut al pati no deixava obrir la porta.

020320132580

Tot i això, amb esforç, vam poder entrar i obrir-ho tot. Encendre la llar en forma de bala, sopar i, vora la llar, obrir el sofà llit i dormir allí. Els 6 graus que hi havia dintre del mas quan vam arribar, no acomanyaven a dormir en cap altre lloc que no fora vora la llar.

De bon matí, el paisatge que ens acompanyava era espectacular. Tot blanquet amb més de mig metre de neu. Les imatges no deixen dubte del que vam trobar:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Després de despertar-nos i admirar el paisatge i el mira allí! mira açò! mira més enllà!… vam desdijunar a la vora de la llar. El foc, en aquesta època, és la llum i la calentor que necessitem. Antigament ja es pasaven dies i dies vora la llar per sobreviure. Nosaltres ho vam “gaudir” el diumenge també. Des de la zona comuna del Mas de Monfort vaig fer unes fotografies enllaçades en 360º per fer-nos una idea de com estava la cosa:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Les anècdotes van aparèixer i les histories d’estos dies de fred i neu van apareixer. Des de feia 8 dies l’aigua s’havia congelat i no tenien aigua corrent. Sortosament el dissabte a la matinada va tornar a circular. El lleva neu, per fi, el diumenge va entrar al poble i va apartar neu per poder circular pels carrers del poble. El dissabte es va muntar un embús espectacular a l’ermitori de Sant Joan ja que va pujar molta gent a vore la neu però el lleva neu únicament obria un carril amb la qual cosa des del poble fins a Sant Joan únicament es podia circular en un sentit…. i pegar la volta sols es podia fer per la neu… El forner va haver d’entrar al forn després de passar per la neu pel genoll durant un bon tros i sols va fer pa per als clients més necessitats. L’electricitat del poble se’n va anar i Ibertrola va pujar tres generadors grandíssims per tal de facilitar l’accés a aquest servei a tots els veïns i veïnes. L’accés al mas, com ja he dit, estava bloquejat i els bombers el van obrir per deixar passar els pastors ja que les 400 ovelles que estaven allí portaven 2 dies sense poder eixir dels estables. Etc, etc, etc.

Tot i això, la neu ens encanta i serà beneficiosa per als cultius. Nosaltres aprofitàrem per jugar, tirar-nos boles de neu i fer diversos jocs:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Total que la neu, en xicotetes dossis, ens encanta i ens fa vore paisatges incrïbles i desconeguts per aquells que vivim a l’horta de València.

Anuncis

2 pensaments sobre “NEU

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s