LA VIDA AL MAS

Estos dies els he passat a Vistabella del Maestrat. Allà dalt, al  Mas de Monfort, esperant que vinguera la desitjada pluja i mirant com el cel es posava negre com mai ho havia vist, vaig estar parlant amb Victor, que és el mestre de Vistabella, sobre la dependència d’aquells/es que viuen en pendents de la natura i els seus capricis per poder tirar endavant. Concretament la conversa anava sobra la falta de pluja al llarg del mes d’agost i setembre. El juliol havia estat  plujós a més no poder i l’aljub (la única font que aporta aigua al mas) estava a tope. Tota l’aigua que es consumeix al mas ve d’ixe aljub i la cura que ixe aljub estiga ple o buit és dels habitants del mas. Açò crea una relació i un tracte especial amb allò que els envolta. S’ha de tindre en compte de no malgastar aigua perquè, si no plou, no n’hi haurà. S’ha de tindre compte en no malgastar la llum perquè les bateries que guarden l’energia solar recollida per les plaques, es poden quedar buides si hi ha molts dies seguits de núvol. El fem orgànic el podem reutilitzar per alimentar les gallines (que després ens donaran ous) però el plàstic i el vidre no els podem deixar per ahí perquè, per exemple, poden provocar un incendi. I així podria estar diguent-ne una darrere de l’altra fins cansar-me.

Al final, li vaig exposar a Víctor quina era la nostra falta de sensibilitat en allò que tenim i que la terra ens regala. Quina poca consciència tenim els humans en la falta d’aigua que hi ha (perquè sempre en tenim!) tot i no saber exactament d’on ve i cap on va… I sobretot, li vaig fer saber l’enveja que li tinc perque ell ha triat viure arrelat (i mai millor dit!) al seu entorn vivint en un mas i ho ha aconseguit.

Una curiositat. Dissabte de bon matí feia un sol explèndit al pla de Vistabella. Només eixir del mas me vaig trobar a Víctor i me va dir que notava molta humitat a l’ambient. I jo li vaig fer alguna broma… vist l’oratge que feia! De vesprada, quan vam estar parlant mirant els núvols negres que venien i la pluja que de segur anava a caure (de fet caigué) li vaig recordar el que m’havia dit de bon matí i li vaig dir que s’estava fent un home del terreny perquè ja sentia l’oratge que anava a fer cada dia. Me va regalar un somriure…

Ací un video que si no fora perquè és un anunci, estaria molt però que molt bé per pensar un poc en com fem les coses i cap on va el ser humà…

Anuncis

Un pensament sobre “LA VIDA AL MAS

  1. Avise que em pot eixir un rollaco, però és que em ve al pèl el tema. Fa poc s’ha celebrat ací el festival “Kunst die Welt”, on he pogut assistir a diverses projeccions de pel·lícules i xarrades entorn a com malgastem i pervertim els recursos naturals que ens ofereix el planeta. En concret, en el MOLT RECOMANABLE documental “Taste the waste” del director alemany Valentin Thurn, sobre els aliments que llencem al fem, apareix una xica en els EEUU que promou l’agricultura en els terrats dels gratacels de Nova York i ensenya a grups de visitants el seu “hortet”. N’hi ha una cosa que se’m quedà gravada en foc a la ment. Ella conta que una vegada, davant d’una tomatera de la qual penjava una tomata, algú li preguntà si això era una poma.
    Preocupant. Molt preocupant.
    Aquesta és la societat cap a la qual avancem. No sabem diferenciar una carabasseta d’un pepino si no n’hi ha un cartell amb el nom i el preu. Ni el llom de la cuixa. Ni la dorada de la sardina. Com anem a apreciar el seu valor i a preocupar-nos per ells?
    Com anem a entendre el valor de l’aigua, si obrim l’aixeta i n’ix? Què ens importa com afecta l’oratge a l’agricultura, si anem al supermercat i omplim la bossa?
    Fins a que un dia obrim l’aixeta i no isca aigua, o anem al mercat i no trobem creïlles. Tot arribarà. A vore si som capaços d’aprendre i rectificar a temps.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s